Spelregels Pesten

Het spelletje Pesten kan met vele regels worden gespeeld. Zo heeft iedereen wel eigen regeltjes. Hieronder worden spelregels van het kaartspel Pesten uitgelegd.

Algemene regels

Alle spelers krijgen een gelijk aantal kaarten, bijvoorbeeld 7. De spelers leggen om de beurt een kaart af op een centrale aflegstapel (in tegenstelling tot jassen wordt er met de klok mee gespeeld).
De af te leggen kaart moet qua waarde of kleur gelijk zijn aan de bovenste kaart van de aflegstapel. Wanneer een speler niet kan spelen, moet hij een kaart van de trekstapel nemen. Als de getrokken kaart wel gespeeld kan worden, kan hij deze kaart afleggen tijdens dezelfde beurt.
De speler die het eerst al zijn kaarten kwijt is wint.

Speciale kaarten

Enkele kaarten hebben een bijzondere functie, de functie verschilt per regio en per huis:

Kaart Functie
Een 2: de volgende speler pakt 2 kaarten van de trekstapel. Dit staat los van het pakken van een kaart in het geval dat hij tijdens zijn beurt niet kan spelen.
Een 5: de volgende kaart moet een 5 of lager zijn.
Een 7: de speler mag nog een kaart weggooien (“zeven blijft kleven”). In het geval dat deze geen goede kaart heeft om weg te gooien moet hij gewoon nog een kaart pakken (en deze dan weggooien in het geval dat dat mogelijk is). Soms mag de speler alle kaarten die hij vast heeft van de kleur van die zeven weggooien. (“zeven alles geven”)
Een 8: de volgende speler slaat een beurt over (“acht wacht”).
Een 10: alle andere spelers moeten hun kaarten laten zien (“tien zien”). Of: de volgende kaart moet een 10 of hoger zijn.
Een joker: de volgende speler pakt 5 kaarten (soms: 4 of 7) van de trekstapel. De speler die de joker opgooide bepaalt de nieuwe kleur. De joker mag, net als de boer, op elke kaart worden gegooid.
Een boer: mag op elke kleur worden gegooid en bepaalt de nieuwe kleur.
Een aas: keert de speelvolgorde.
Een heer: keert de speelvolgorde om (“heer keer”). Of: De speler mag nog een kaart weggooien (“heertje nog een keertje”)

Nogmaals, iedereen heeft zijn eigen regels met dit kaartspel. U kunt dan dus ook zelf bepalen met welke regels u wel wilt spelen, en met welke regels niet.

2 gedachten over “Spelregels Pesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *