Spelregels Wordfeud

Wordfeud

Wordfeud is een online variant van het welbekende bordspel Scrabble. Het spel is een gratis  app, en te downloaden voor Windows, iPhone- en Android-toestellen(nog niet voor Blackberry). In de gratis versie wordt het spel onderbroken door korte reclame-momenten. Tegen betaling is een reclamevrije versie te verkrijgen. Er kan gespeeld worden met bekenden(bijv. via Facebook) maar ook tegen willekeurige spelers (via random opponent). Ook zit in wordfeud een chatfunctie waarmee er met de tegenstander gechat kan worden

De spelregels van Wordfeud zijn merendeels met die van het bordspel Scrabble te vergelijken. eindscore_735Anders zijn de vele vakken met dubbele en driedubbele woordwaarde en dubbele en driedubbele letterwaarde. Dit zijn er meer dan bij het bordspel. Tevens is het mogelijk om een spel te starten met een standaard bord of met een willekeurig ingedeeld bord. Hierbij is de startpositie (ster) in het midden zoals ook bij een standaard bord, maar de (drie-)dubbele waarde-vakken liggen willekeurig verspreid over het veld.

De lijst van woorden die gemaakt kunnen worden is gebaseerd op de woordenlijst van OpenTaal. De woorden zijn daarbij zo veel mogelijk gefilterd op de regels van het originele spel Scrabble. Indien een woord bijvoorbeeld een diakritisch teken bevat, vervalt het diakritisch teken. “Geëerd” wordt dan “geeerd” in het spel.

In het kielzog van de Wordfeud-hype zijn ook zogenaamde Wordfeud woordengenerators gebouwd die op basis van steentjes op het bord en het plankje een aantal suggesties doen van te leggen woorden.

Punten kunnen verhoogd worden door woorden meer waarden te geven. Deze speciale vakjes hebben de volgende betekenis:

  • DW: 2x de woordwaarde
  • TW: 3x de woordwaarde
  • DL: 2x de letterwaarde
  • TL: 3x de letterwaarde