Spelregels Woord Rummikub

Woord Rummikub

Spelregels:

Woord Rummikub is een variatie maar nu met letters i.p.v. getallen. Hoe zal dat gaan werken, denk je wellicht. Simpel! Het spel bevat  110 letterstenen, 2 jokerstenen en 4 opzetplankjes. Bij het begin trekt iedereen 7 letters waarmee je een combinatie probeert te maken. Net zoals bij de cijfervariant moet een woord van minstens drie letters uitgespeeld worden. Pas dan mag je bij elke volgende beurt verdere combinaties uitleggen of reeds openliggende woorden aanpassen. Ook dient de speler na een speelbeurt zijn opzetplankje weer opvullen tot 7  letters. Speltechnisch is er hier dus weinig verschil met de normale Rummikub.

Er staan in de spelregels bovendien twee varianten vermeld. In de zogenaamde ‘Sabra’-variant mogen reeds bestaande woorden volledig afgebroken en een ander woord van gemaakt worden. Dit mag niet in de ‘Internationale’ versie van het spel. Breekt men daarin een openliggend woord af, dan moet steeds een deel daarvan als nieuw bestaand woord behouden blijven. Let wel: bij elke beurt moet steeds één letter van het eigen plankje ingevoegd worden!

De score bijhouden is ook heel eenvoudig: een speler scoort net zoveel punten als het aantal letters in het langste door hem gelegde woord. Als advies geven wij dat er geen Eigennamen, Aardrijkskundige namen, afkortingen en verkleinwoorden gespeeld mogen worden. Afspraken moet voor aanvang van het spel gemaakt worden ten aanzien welke soort woorden wel mogen en welke niet mogen.

De spelregels zijn dus simpel, het spel zelf daarentegen vergt veel van de spelers, want wie niet echt creatief is met woorden of over een niet zo een uitgebreide woordenschat beschikt, zal het niet makkelijk hebben in dit spel. Sommigen zullen dit spel dan ook helemaal niet graag spelen.

Einde van het spel:

Wordt door een speler de laatste stenen uit de pot gehaald, dan betekend het dat de laatste slotronde wordt gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *