Spelregels Stratego

Spelregels Stratego Original

Stratego is een spel waarbij het enige dat telt is het veroveren van de vlag van je tegenstander, maar ook je tegelijkertijd je eigen vlag moet beschermt. Om de vlag te veroveren maak je gebruik van je leger van 40 stukken met verschillende rangen en standen. (zie hieronder) Daarnaast heb je ook nog een aantal bommen die je kunt gebruiken om je vlag te beschermen. Op het speelbord worden stukken volledig naar eigen keuze opgesteld met de volgende aantallen en rangen (van sterk naar zwak)

stratego_Pieces

Alle pionnen mogen 1 veld per keer horizontaal of verticaal op het bord bewegen. De verkenner mag zowel horizontaal als verticaal bewegen over meerdere lege vakjes. Er mag dus niet over elkaar heen worden gesprongen.Er geldt dat wanneer je een stuk slaat, het stuk met de hoogste rang wint. Als beide stukken dezelfde rang hebben, worden beide geslagen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarop deze regel niet geldt namelijk:

  • Als de spion de maarschalk aanvalt, wordt de maarschalk verslagen.
  • Wanneer de maarschalk de spion aanvalt verliest de spion alsnog.
  • Bommen verliezen wanneer ze door een mineur onschadelijk worden gemaakt.

De bommen en de vlag mogen niet over het veld verzet worden. Een bom wint van elk stuk dat probeert de bom te slaan, behalve van de mineur. De vlag verliest sowieso van elk stuk. Wanneer je de vlag van de tegenstander slaat win je het spel meteen.

Het bord van Stratego bestaat uit 10 x 10 velden. Daarbinnen zijn nog twee meren van 2 x 2 velden waar de stukken niet mogen komen.

 

Veel Speelplezier

namens Spelregels.info