Spelregels dammen

Dammen

 

Dammen is een mooi strategisch kat en muis-spel. De spelregels zijn simpel en is al heel jong te leren. Het dambord wordt zo geplaatst dat het veld uiterst links op de onderste rij een donker veld is. De speler die start heeft de witte damstenen.

Je mag je stenen elke keer 1 plaats schuin naar voren zetten, dat mag schuin naar links en schuin naar rechts. Let wel op een steen aanraken betekend dat deze ook gezet moet worden. Dus …. bezint eer ge begint. De plek waar je naar toe zet, moet ook leeg zijn. Ook gebruik je alleen de donkere velden om op te zetten. Dit schuiven van de stukken mag zolang je niet een stuk van de vijand kunt slaan. Slaan kun je als er een steen van je tegenstander naast je staat (kan schuin aan al de 4 de richtingen) en de plek over de steen heen (dus 2 plaatsen verder), leeg is. Slaan is verplicht. Dus als je denkt dat je niet kunt zetten, komt dat waarschijnlijk doordat je een steen moet slaan. Je mag zowel vóór- als achteruit slaan. En tijdens een meerslag is het mogelijk dat je bijvoorbeeld eerst een keer vooruit slaat en dan achteruit.

Meerslag gaat vóór! Als je dus de keuze hebt tussen verschillende slagen, moet je de slag uitvoeren waarbij je meeste stukken slaat. Een dam die je kunt slaan geldt ook als één stuk. In tegenstelling tot dat wat veel mensen denken, gaat damslag niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.

Je haalt alleen een dam als jouw steen op de damlijn (de bovenste lijn) tot stilstand komt, door een zet of een slag. Als je tijdens een slag wel de damlijn bereikt maar moet doorslaan zodat de slag niet op de damlijn eindigt, heb je geen dam gehaald. Met een dam mag je veel verder zetten dan met een gewone steen. Je mag diagonaal zetten naar elk vrij veld, zolang je geen andere steen tegen komt.

Je hebt verloren als je geen stukken meer hebt, óf als je geen enkele zet meer kunt uitvoeren omdat al je stukken geblokkeerd zijn door die van je tegenstander. Je kunt ook verliezen door de partij ‘op te geven’, bijvoorbeeld omdat je zoveel achter staat dat verder spelen geen zin meer heeft.

 

Ook kun je dit spel downloaden dan speel je tegen de computer, en wordt je een dam-professional en dat doe je op en dat doe je hier op downloaden.nl